Yurtdışı Topluluklarda Üniversite Kariyer Merkezlerinin Kurulması ve Kapasite Geliştirme Çalıştayı, derneğimiz tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) desteğiyle 12-14 Kasım 2016 tarihlerinde İTÜ Ayazağa yerleşkesinde düzenlendi. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Saraybosna, Senegal ve Somali’deki üniversite kariyer merkezi yöneticileri ve uzmanlarının katıldığı çalıştayda, farklı ülkelerde üniversite kariyer merkezlerinin mevcut durumu ve bu alanda kapasite geliştirmeye yönelik işbirlikleri ele alındı.
Program; TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi şemsiye kuruluşların amaç, faaliyet ve özellikle katılımcı ülkelerdeki desteklerinin tanıtılmasıyla başladı. Soru-cevap bölümünün ardından, farklı ülkelerdeki kariyer uygulamaları ve üniversite kariyer merkezlerindeki mevcut duruma ilişkin ülke sunumlarıyla programa devam edildi. İlk olarak ülkemizi temsilen İTÜ Kariyer Merkezi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ve ekibi, Türkiye’de üniversite kariyer merkezlerinin mevcut durumu, İTÜ Kariyer Merkezi’nin sağladığı hizmetler, etkinlikler ve Avrasya’nın en büyük kariyer fuarı olan İTÜ Kariyer Zirvesi’nin detaylarını paylaştılar. Daha sonra Makedonya S.S. Cyril and Methodius University ve Senegal Université Cheikh Anta Diop de Dakar üniversitelerinden uzman ve akademisyenler, ülkelerindeki ve üniversitelerdeki kariyer uygulamaları hakkında bilgi verdiler. Öğle yemeğinin ardından Azerbaycan’dan Azerbaijan State University of Economics ile ADA University, Saraybosna’dan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nden akademisyenler ve kariyer merkezi yöneticileri sunumlarını gerçekleştirdiler. Yemekli boğaz turunun ardından, çalıştayın ilk günü tamamlandı.
İkinci gün program ülke sunumları ile devam etti. Öğleden önceki oturumda Kazakistan, Eurasian National University, Kırgızistan Kırgız State University, Kosova University of Prishtina ve Somali Magadishu University uzman ve akademisyenleri katılımcılara ülkeleri ve üniversiteleri hakkında bilgiler aktardılar. Öğle yemeğinin ardından İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde kısa bir kampüs turu yapıldıktan sonra, IAEVG Lüksemburg temsilcisi Dr. Jean Jacques Ruppert’in sunumuna geçildi. Ruppert, dijital çağla beraber iş kavramının nasıl değiştiğini, kariyer danışmanlığının bu bağlamda neleri kapsadığını ve kariyer danışmanlarının geleceğini özetleyen sunumunu katılımcılarla paylaştı. Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği’nin çalışmaları ve katılımcı ülkelerde olası işbirliklerinin değerlendirilmesinin ardından ikinci gün sona erdi.
Çalıştayın son gününde katılımcılar, Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği tarafından Beşiktaş Vodafone Arena’da düzenlenen II. Türkiye Mühendislik Kariyer Fuarı’na (TÜMKAF) katıldılar. Ülkemizin mühendislik alanındaki tek ulusal etkinliğini yerinde gören katılımcılar, farklı sektörlerden firmaların İnsan Kaynakları ekipleriyle yüz yüze tanışma, bilgi alışverişinde bulunma ve network edinme fırsatı yakaladılar. TÜMKAF ziyaretinin ardından misafirler ülkelerine yolcu edildi ve çalıştay sona erdi.